KLJUČ ZA KVALITETU U RAZVOJU
I VALORIZACIJA POLJOPRIVREDNO - PREHRAMBENIH RESURSA
NA JADRANSKOM PROSTORU

Adriatic IPA
Novosti
10/04/12

Istarska Županija u Radnoj Grupi Europskih Regija za Maslinarstvo i predstavljanje projekta KEY Q

U Bruxellesu,  07. ožujka 2012., održana je Skupština  Asocijacije AREPO (Europska udruga regija za izvorne  proizvode) na kojoj su predstavnici Istarske županije i Agencije za ruralni razvoj Istre (AZRRI) sudjelovali kao promatrači.
Cilj Istarske županije je postati član te asocijacije koja štiti interese europskih regija i njihovih proizvoda nositelja Zemljopisnih oznaka u odnosima sa relevantnim europskim institucijama.

Teme plenarne Skupštine bile su: reforma Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) u periodu 2014.-2020, paket Kvalitete u sklopu ZPP u koji spadaju Zemljopisne oznake (Oznaka Izvornosti, Oznaka Geografskog Porijekla, Oznaka Tradicionalnog Ugleda) te promocija poljoprivredno prehrambenih proizvoda i potencijalni tradicionalni proizvodi koji bi u skoroj budućnosti mogli zatražiti registraciju za Zemljopisne oznake.

Istog je dana održan i Europski Foruma Regija proizvođača maslinovog ulja organiziran u suorganizaciji AREPO-a i AREFLH-a (Skupština europskih regija voća, povrća i hortikulture).

Tijekom zasjedanja Foruma konstituirala se Radna grupa europskih regija za maslinarstvo, a Istarska županija je među osnivačima te grupe, što će sigurno doprinijeti učinkovitijem razvoju istarskog maslinarstva i boljoj promociji istarskih ulja diljem cijele Europe.

U radnoj grupi sudjeluju regije: Istra, Katalonija, Korzika, Dubrovnik-Neretva, Toscana, Andaluzija, Emilia-Romagna, Rhone-Alpes, Puglia, Kreta, Languedoc Rousillon, Sterea Ellada i Corcega.

Cilj ove Europske mreže regija je promocija važnosti maslinovog ulja u mediteranskoj prehrani, poticanje lokalnih i međunarodnih partnerstva te koncentraciju ponude, stvaranje mehanizma za kontrolu cijena i troškova, vrednovanje organoleptičkih svojstva maslinovog ulja i njegoih pozitivnih učinka za zdravlje te ojačati istraživanje i razvoj analitičkih metoda i kontrole kako bi se osigurala bolja sigurnost za proizvođače i potrošače ulja.

Istarsku je županiju zastupao Dino Babić, službeni predstavnik Istre pri Europskim institucijama, a sektor maslinarstva u Istri prezentirala je Jasenka Kapuralin,  voditeljica razvojnih programa AZRRI-a. Forum je zaključen degustacijom extra-djevičanskih maslinovih ulja na kojemu su istarska ulja privukla posebnu pozornost.
Istog dana predstavljen je i projekt KEY Q koji se financira u sklopu programa IPA Jadranska prekogranična te je dogovoreno predstavljanje istog u sklopu Open days dana u Bruxellesu u listopadu 2012. godine, kao i suradnja turističko- ugostiteljskih škola partnera projekta i Kraljevske akademije kuharstva iz Belgije.